• 2024.07.13. 20:23

Gyors Aszfaltozás Országosan

Partnereink országosan vállalnak aszfaltozást, rövid határidővel.

Az aszfaltozás titkai: A folyamat és a mögötte rejlő szakértelem

feet of a woman walking along asphalt road in autumn forest in the rain. Pair of shoe on slippery road in the fall. Abstract empty blank of the autumn weather

Egy útépítési projekt sikeres megvalósításához elengedhetetlen, hogy a megrendelő tisztában legyen az aszfaltozás alapfolyamatával. E cikkben részletesen ismertetjük a hagyományos útépítési folyamat kulcselemeit, és betekintést nyújtunk a színfalak mögé, ahol szakértőink az igények és körülmények függvényében dolgoznak.

Képzeljük el egy olyan munkafolyamatot, amelyre egy önkormányzati, intézményi vagy üzleti döntéshozó szembesülhet, amikor útépítési projekttel bíz meg minket – feltéve, hogy nem Atlanta “spagetti” csomópontjának miniatűr mását kívánja létrehozni otthona vagy vállalkozása közelében.

Ha soha nem láttuk, hogyan készül el egy út vagy burkolat, könnyen azt hihetnénk, hogy a folyamat lényegében csak az aszfalt terítését és hengerelését foglalja magában. Ez az elképzelés azonban távol áll a valóságtól – majdnem olyan messze, mint az Ozirisz nevű, nemrégiben felfedezett bolygó a Földtől. Mi több, mire az aszfaltterítő gép bevetésre kerül, a legtöbb munka már az útépítő csapat számára a múlté. Nézzük hát meg, milyen munkafázisokból áll tipikusan az aszfaltozás menete. Feltételezzük, hogy a szükséges engedélyek és mérések már megtörténtek, így a kivitelezés megkezdhető.

Reggeli

Ez a munkanap első és kiemelten fontos lépése. Az útépítés olyan munka, ami próbára teszi az embert; kell hozzá az energia, amit a megfelelő tápanyagok és nyomelemek biztosítanak az útépítő számára.

Szükséges alapanyagok:

  1. Zabpehely: A zabpehelyben található összetett szénhidrátok lassan szívódnak fel, így hosszú időn keresztül biztosítják az energiát. Továbbá, magas rosttartalmuk révén segítik az emésztést is. Zabpelyhet keverhetünk joghurttal, gyümölccsel vagy magvakkal a még nagyobb tápanyagtartalom érdekében.
  2. Tojás: A tojás kiemelkedő fehérjeforrás, ami szintén segít a hosszantartó energiabiztosításban. Egy tojásrántottába zöldségeket is tehetünk, hogy még több tápanyagot vigyünk be a szervezetbe.
  3. Banán: A banánban található természetes cukor, a fruktóz, gyorsan szívódik fel, ezáltal azonnali energiát nyújt. A banán emellett káliumban is gazdag, ami segít a szív- és izomműködésben.
  4. Teljes kiőrlésű kenyér: A teljes kiőrlésű kenyérben található összetett szénhidrátok és rostok hosszú időn át képesek energiát biztosítani. Tetejére kenhetünk avokádót, ami egészséges zsírsavakat és még több rostot ad az étkezéshez.
  5. Smoothie: Egy jól megválogatott smoothie gyorsan felszívódó energiát biztosít a gyümölcsök cukortartalmából, és további tápanyagokat ad a hozzáadott zöldségek, magvak vagy proteinpor révén. Egy banán-alma-spinach smoothie, amit hozzáadott chia maggal és proteinporral készítünk, tökéletes reggeli választás lehet.

Szükséges gépek: nem releváns

Terep előkészítése

Ennek a munkafázisnak az a célja, hogy megtisztítsuk és munkavégzésre alkalmas állapotba hozzuk a terepet. Ha szerencsénk van, csak néhány nagyobb gyomot kell eltávolítanunk, de ha kevésbé, akkor fakivágásokra, esetleg bontásokra is szükség lehet a területen. Ide sorolható a terep kitűzése is.

Szükséges alapanyagok: nem releváns

Szükséges gépek: kotró-rakodó, láncfűrész, lézer szintező

Földmunkák

A földmű megfelelő kialakítása nagyfokú precizitást és szaktudást igényel. A nehézgépkezelők vannak ebben a szakaszban a fókuszban, de gyakran szükség van kiegészítő kézi munkára is. A földmunkák során számos feladattal találkozhatunk, például bevágás készítés, töltés, árokásás, úttükör kialakítás, tömörítés, valamint a felesleges föld elszállítása és terítése.

Szükséges alapanyagok: nem releváns

Szükséges gépek: kotró-rakodó, dózer, gréder, henger, billenős tehergépkocsi

Útalap készítés

Az alaprétegek összetétele számos tényezőtől függ, elsősorban a talaj tulajdonságaitól, a tervezett pályaszerkezet típusától (hajlékony, félmerev, merev) és az igénybevételi kategóriától. Az útalap építése során beszélhetünk fagyvédő rétegről, javítórétegről, alsó és felső alaprétegekről, ékelőrétegről, és sok másról, amit egy következő cikkben részletesen ismertetünk.

Szükséges alapanyagok: zúzottkő, kavics, talajstabilizáció darált beton, CKT beton stb.

Szükséges gépek: kotró-rakodó, henger, billenős tehergépkocsi

Útszegély és egyéb elemek beépítése

Ebben a szakaszban kerülnek beépítésre az úttest kiegészítő elemei, például előregyártott betonelemek, csatornafedlapok és folyókák. Az útépítő brigádokban gyakran dolgoznak kőműves mesterek is, hiszen ezek a kiegészítő munkafolyamatok szakértelmet igényelnek.

Szükséges alapanyagok: szegélykő, betonfolyóka, csatornafedlapok, beton

Szükséges gépek: lézer szintező

Kötő- és kopórészeg kialakítása

Ebben a szakaszban érkezünk el a leglátványosabb munkálatokhoz, az aszfaltrétegek (kötő- és kopórészeg) terítéséhez. Ha a korábbi lépések jól lettek végrehajtva, ez a munkafolyamat gyorsan és zökkenőmentesen zajlik, akár napi 2000 m2 területet is képesek vagyunk aszfaltburkolattal ellátni.

Szükséges alapanyagok: különböző aszfaltkeverékek (AC/11, AC/8, AC/22, AC/4), bitumenemulzió

Szükséges gépek: finisher, henger, billenős tehergépkocsi

Tereprendezés

Az elkészült út, parkoló stb. és a környezetének tiszta, rendezett állapotban történő átadása elengedhetetlen. A maradék anyagokat elszállítjuk a lerakóhelyre, igény szerint pedig füvesítést és egyéb kertépítési munkálatokat is végzünk.

Ezek tehát az aszfaltozás főbb lépései.

error: Content is protected !!