• 2024.05.20. 10:33

Gyors Aszfaltozás Országosan

Partnereink országosan vállalnak aszfaltozást, rövid határidővel.

Az aszfalt útépítésben történő alkalmazása

two way arrow symbol on grey asphalt road

Az aszfalt egy olyan szerkezeti réteg, amely adalékanyagokból (általában zúzott kő) és bitumenből (mint kötőanyag) készül. Alkalmazása szerint megkülönböztetjük a következő változatokat:

Felületi réteg: Ez a módszer elhasználódott aszfaltburkolatok kopórétegének felújítására, valamint szárazon rakott (poros) makadám burkolatok lezárására alkalmazható. A kopóréteget finomabb, az alsó rétegeket durvább zúzalékkal állítják elő.

Itatott aszfaltburkolat: Itt a gondosan elterített és tömörített zúzottkő felületét hígított bitumennel itatják át. Itatott aszfaltburkolat több rétegben is készülhet, az egymásra terített rétegeket mindig gondosan tömöríteni kell. Hasonló eljárással fugázzák a szárazon rakott kockakő útburkolatokat is (például Budapest nagykockakő burkolatai).

Aszfaltszőnyeg: Ez beton, kopott aszfalt, tömörített zúzottkő és makadám burkolatokra teríthető. Az adalékanyag egyenletes szemmegoszlású homok és nemeszúzalék keveréke. A kötőanyag 4-6% bitumen vagy hígított bitumen.

Aszfaltbeton: Ez a folytonos vagy szakaszos szemmegoszlású adalékanyaggal készült aszfalt, amely elkészítése után nem tömörödik tovább. A felső réteg (kopóréteg) nemeszúzalékkal (bazalt) készül. A használt bitumen minőségét mindig a terhelés és az időjárási viszonyok függvényében határozzák meg. Az aszfaltbetont keverőtelepeken állítják elő, és aszfaltkeverőben melegen szállítják a helyszínre. Terítése és simítása után hengerelni kell.

Saválló aszfaltburkolat: A bitumen normál körülmények között saválló, de figyelni kell arra, hogy saválló burkolatokhoz meszes adalékanyagot ne használjunk.

Szikrabiztos aszfaltburkolat: Tűzveszélyes helyeken lehet szükség a használatára. A kopóréteg nem tartalmazhat kvarckavicsot és kvarchomokot.

A kertépítésben aszfaltburkolatot főként az extenzívebb területeken alkalmazzák. Előnye, hogy különböző alapokra teríthető, viszonylag olcsó és gyorsan kiteríthető. A felületi réteget zúzott kővel érdesítik, ugyanakkor vizesen, jegesen nagyon csúszós lehet. A víz- és légzárási tulajdonságai miatt nem tekintjük organikus építőanyagnak.

error: Content is protected !!