• 2024.07.13. 20:22

Gyors Aszfaltozás Országosan

Partnereink országosan vállalnak aszfaltozást, rövid határidővel.

Az aszfalt adalékanyagok hatása az aszfalt öregedésére

Couple of laboratory assistants in uniform working with test tubes standing near the analyzer machine in the laboratory

Az aszfalt hosszú távú öregedése az építőipar egyik nagy kihívása. Az ultraibolya sugárzás, amelynek energiája hasonló az aszfalt molekuláris kötéseinek energiájához, képes megbontani az aszfalt belső molekuláris kötéseit, szabad gyököket indukálva, és így az aszfalt fotodegradációját okozva. Ez a folyamat az aszfalt kolloid szerkezetének instabilitásához vezet, ami repedésekhez és egyéb károsodásokhoz vezethet az aszfaltburkolaton.

Egy új kutatásban a szerzők a Tinuvin770 és Tinuvin622 fény stabilizátorokat használták aszfalt módosítóként. Ezek a fény stabilizátorok képesek elkapni a szabad gyököket, amelyek az aszfalt fotodegradációjának eredményeként keletkeznek az ultraibolya sugárzás hatására. A kutatás során a szerzők megállapították, hogy ezek a fény stabilizátorok javítják az aszfalt magas hőmérsékleti teljesítményét, és képesek javítani az aszfaltburkolat alacsony hőmérsékleti reológiai tulajdonságait és hosszú távú öregedési teljesítményét.

A kutatás során a szerzők a FIB-SEM technológiát használták a fény stabilizátorok mikroszerkezetének és jellemzőinek vizsgálatára. Az EDS analízis segítségével tanulmányozták a fény stabilizátorok elemi összetételét és relatív tartalmát. A Dynamic-FTIR alapján elemezték a fény stabilizátorok funkcionális csoportjainak összetételét.

A fény stabilizátorral módosított aszfalt előállítása során az aszfaltot 130 °C-ra melegítették, majd a tervezett adagolás szerint a fény stabilizátort hozzáadták az olvadt aszfalthoz. A keveréket 130 °C-on 1 órán át keverték, majd a fény stabilizátorral módosított aszfalt elkészült.

A kutatás során a szerzők a dinamikus nyíró reológia (DSR) segítségével tanulmányozták a fény stabilizátor hatását az aszfalt kötőanyag hőmérsékleti reológiai tulajdonságaira az UV öregedés során. Az alacsony hőmérsékleti hajlító gerenda reológiai vizsgálattal értékelték a fény stabilizátorral módosított aszfalt alacsony hőmérsékleti reológiai tulajdonságainak változását az ultraibolya öregedési feltételek mellett.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a fény stabilizátorok hatékonyan képesek szabályozni az aszfalt öregedését, jó kompatibilitással rendelkeznek az aszfalttal, és jó alkalmazási kilátásokkal rendelkeznek az aszfalt UV öregedésének szabályozásában. Ez a kutatás tudományos alapot biztosít a fény stabilizátorok útépítési mérnöki alkalmazásához és népszerűsítéséhez.

használatakor az aszfalt hőmérsékleti reológiai tulajdonságai és öregedési teljesítménye jelentősen javult.

A kutatásban a szerzők a dinamikus nyíró reológia (DSR) segítségével tanulmányozták a fény stabilizátor hatását az aszfalt kötőanyag hőmérsékleti reológiai tulajdonságaira az UV öregedés során. Az alacsony hőmérsékleti hajlító gerenda reológiai vizsgálattal értékelték a fény stabilizátorral módosított aszfalt alacsony hőmérsékleti reológiai tulajdonságainak változását az ultraibolya öregedési feltételek mellett.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a fény stabilizátorok hatékonyan képesek szabályozni az aszfalt öregedését, jó kompatibilitással rendelkeznek az aszfalttal, és jó alkalmazási kilátásokkal rendelkeznek az aszfalt UV öregedésének szabályozásában. Ez a kutatás tudományos alapot biztosít a fény stabilizátorok útépítési mérnöki alkalmazásához és népszerűsítéséhez.

A kutatásban a szerzők a BBR (Bending Beam Rheometer) vizsgálatot is alkalmazták, amely a hajlító gerenda reológiai vizsgálatot jelenti. Ezzel a módszerrel vizsgálták a fény stabilizátorok hatását az aszfalt alacsony hőmérsékleti teljesítményére. Az eredmények azt mutatják, hogy a fény stabilizátorok képesek javítani az aszfalt alacsony hőmérsékleti teljesítményét.

Összefoglalva, a fény stabilizátorok használata jelentősen javíthatja az aszfalt hőmérsékleti és öregedési tulajdonságait, ami hozzájárulhat az aszfaltburkolatok hosszabb élettartamához és jobb teljesítményéhez.

error: Content is protected !!