• 2024.04.17. 15:13

Gyors Aszfaltozás Országosan

Partnereink országosan vállalnak aszfaltozást, rövid határidővel.

Az aszfaltozás ára: Milyen tényezők határozzák meg?

Young builder on Asphalting paver machine during Road street repairing works

Az aszfaltozás ára számos tényezőtől függ, így az egyes projektek költségei jelentősen eltérhetnek. A következőkben néhány olyan faktort ismertetünk, amelyek befolyásolják az aszfaltozás árait:

Az Aszfalt Típusa: A különböző típusú aszfaltok, mint például a hidegaszfalt, az öntött aszfalt vagy a mart aszfalt, különböző árakon érhetőek el. Az aszfalt típusa hatással van a termék minőségére, tartósságára és a felhasználás módjára, így a választott típus jelentősen befolyásolja a projekt költségeit.

A Projekt Mérete: A nagyobb területek aszfaltozása általában nagyobb költséggel jár. A projekt mérete hatással van a szükséges anyag mennyiségére, az elvégzendő munka óraszámára és a gépek használati idejére.

A Munka Komplexitása: Bonyolultabb projektek, például meredek lejtők, kanyargós utak vagy speciális szükségletekkel rendelkező területek aszfaltozása több munkaórát igényel, és különleges eszközöket vagy technikákat vehet igénybe, amelyek növelhetik a költségeket.

Az Alapozás Állapota: Ha a terület előkészítése vagy alapozása szükséges, ezek a munkálatok plusz költségeket róhatnak a projektre. Például, ha a talaj instabil és további alátámasztásra, vagy alapozásra van szükség, ez növelheti a projektköltségeket.

A Gépek és Munkaerő Költségei: Az aszfaltozás költségei magukban foglalják a gépek és a munkaerő költségeit is. A szakértő munkaerő, a minőségi gépek és a technológia használata növeli a projekt minőségét, de a költségeket is.

Hogyan számoljuk ki a négyzetmétert?

A négyzetméter kiszámítása egyszerű. Egy négyzet alakú vagy téglalap alakú terület esetében a négyzetméter kiszámítása a hosszúság és a szélesség összeszorzásával történik.

Például, ha van egy kocsibeálló, aminek a hossza 5 méter, a szélessége pedig 3 méter, akkor a négyzetmétert a következőképp számítjuk ki: 5 méter (hosszúság) * 3 méter (szélesség) = 15 négyzetméter (m^2).

Figyelembe kell venni, hogy ez a módszer csak a négyzet vagy téglalap alakú területek esetén működik. Ha a terület nem szabályos alakú, akkor a terület kiszámítása bonyolultabb lehet, és esetleg speciális matematikai képleteket kell alkalmazni.

Háromszög alakú terület: Itt az alap és a magasság összeszorzásának a fele adja a területet. Tehát, ha az alap hossza 100 méter, a magasság pedig 50 méter, akkor a terület (100 méter * 50 méter) / 2 = 2500 négyzetméter (m^2).

Kör alakú terület: A kör területe a sugár négyzetének és a π-nak (pi, körülbelül 3.1416) a szorzata. Tehát, ha a sugár hossza 10 méter, akkor a terület π * (10 méter)^2 = 314.16 négyzetméter (m^2).

Ezenkívül, ha a terület mérete nem méterben van megadva (például centiméterben vagy milliméterben), akkor át kell váltani méterre a számítás előtt, mert a négyzetméter (m^2) a méter négyzete. Például, ha a méretek centiméterben vannak megadva, akkor a számítás előtt el kell osztani 100-nal, mert 1 méter = 100 centiméter.

Az aszfaltozás költségei tehát jelentősen eltérhetnek a projekt jellemzőitől függően. Ezért mindig érdemes több ajánlatot is kérni, és részletesen megbeszélni a projekttel kapcsolatos elvárásokat a vállalkozóval, hogy tisztázottak legyenek a költségek és az elvégzendő munka.

Az aszfaltozás ára 2024-ben

Az aszfaltozás ára függ attól, hogy milyen típusú és minőségű aszfaltot használunk, milyen felületet szeretnénk bevonni, milyen előkészületi és utómunkálatokat kell elvégezni, és milyen szakembert bízunk meg a kivitelezéssel. Az alábbiakban bemutatjuk az aszfaltozás árának fő összetevőit és a leggyakoribb árkategóriákat.

Az aszfaltozás árának fő összetevői:

•  Az alapozás: Ez a munkafolyamat magában foglalja a terület megtisztítását, kiegyenlítését, megszilárdítását és alaprétegének kialakítását. Az alapozás fontos a tartós és minőségi aszfaltburkolat létrehozásához. Az alapozás ára négyzetméterenként kb. 4 970 Forint.

•  Az aszfalttípus: Az aszfaltokat többek között a hőmérsékletük, a bitumentartalmuk, a kőzetméretük és a színük alapján különböztetjük meg. A leggyakoribb aszfalttípusok a meleg aszfalt, a hideg aszfalt, az öntött aszfalt és a zsákos aszfalt. A meleg aszfaltot magas hőmérsékleten olvasztják fel és terítik el, ezért csak száraz időben használható. A hideg aszfaltot alacsony hőmérsékleten lehet előállítani és beépíteni, ezért egész évben alkalmazható. Az öntött aszfaltot folyékony állapotban öntik a felületre, ezért nagyon sima és egyenletes burkolatot ad. A zsákos aszfalt egy kiszerelt hideg aszfaltkeverék, amelyet elsősorban kisebb javításokhoz használnak. Az aszfalttípusok ára négyzetméterenként kb. 4 500-10 000 Forint között mozog.

•  A rétegek száma: Az aszfaltozás során egy vagy több rétegű burkolatot alakíthatunk ki, attól függően, hogy milyen vastagságú és szilárdságú felületet szeretnénk elérni. A kétrétegű aszfalt simább és tartósabb, mint az egyszerű rétegű, de drágább is. A rétegek száma négyzetméterenként kb. 2 300-6 100 Forint különbséget jelenthet az árban.

•  A kivitelezés: Az aszfaltozást kézi vagy gépi módon lehet elvégezni, attól függően, hogy milyen nagyságú és formájú területről van szó. A gépi kivitelezés gyorsabb és pontosabb, de igényel speciális eszközöket és szakértelmet. A kézi kivitelezés egyszerűbb és olcsóbb, de időigényesebb és kevésbé minőségi. A kivitelezés ára négyzetméterenként kb. 400-1 000 Forint eltérést okozhat az aszfaltozás árában.

•  Az utómunka: Az aszfaltozás után szükség lehet további munkálatokra, például a felület tömörítésére, simítására, bevonására, megjelölésére vagy szegélyezésére. Ezek a munkálatok javíthatják az aszfaltburkolat kinézetét, teljesítményét és biztonságát. Az utómunka ára négyzetméterenként kb. 350-7 500 Forint között változhat.

Az aszfaltozás árának leggyakoribb árkategóriái:

•  Kocsibeálló aszfaltozása: A kocsibeálló aszfaltozás ára négyzetméterenként kb. 2 400-9 500 Forint, a megfelelő alapozással együtt kb. 5 000-19 000 Forint.

•  Járda aszfaltozása: A járda aszfaltozás ára négyzetméterenként kb. 6 000 Forint, a megfelelő alapozással együtt kb. 10 000-16 000 Forint.

•  Terasz, udvar aszfaltozása: A terasz, udvar aszfaltozás ára négyzetméterenként kb. 7 000-11 500 Forint a megfelelő alapozással együtt kb. 11 000-22 000 Ft.

•  Útjavítás, kátyúzás: Az útjavítás, kátyúzás ára négyzetméterenként kb. 13 000 Forint, a megfelelő alapozással együtt kb. 18 000-25 000 Forint.

error: Content is protected !!