• 2024.05.20. 10:18

Gyors Aszfaltozás Országosan

Partnereink országosan vállalnak aszfaltozást, rövid határidővel.

Az aszfalt délibáb jelensége

City Highway Traffic at Sunset. Chicagoland Area Rush Hours Traffic. Illinois, USA.

Ha valaha is utaztál egy forró nyári napon egy autópályán, akkor valószínűleg láttad már az aszfalt délibáb jelenségét. Ez azt jelenti, hogy a távoli út úgy tűnik, mintha víz lenne rajta, vagy mintha levegő hullámokat vetne. De mi okozza ezt a látványt, és miért csak meleg időben fordul elő?

Az aszfalt délibáb jelensége a fény törésének eredménye. A fény törése azt jelenti, hogy a fény megváltoztatja az irányát, amikor áthalad egy másik közegen, például a levegőn vagy a vízen. A fény sebessége függ a közeg sűrűségétől: minél sűrűbb a közeg, annál lassabban halad át rajta a fény. A levegő sűrűsége pedig függ a hőmérséklettől: minél melegebb a levegő, annál ritkább.

Amikor a nap süt az aszfaltra, az aszfalt felmelegszik, és felmelegíti a fölötte lévő levegőt is. Ez azt jelenti, hogy az aszfalt közelében a levegő ritkább és kevésbé sűrű, mint az út felett magasabban lévő levegő. Amikor a fény áthalad ezen a különböző sűrűségű levegőrétegen, többször is megtörik. A szemünk pedig úgy érzékeli ezt a tört fénysugarat, mintha egyenesen jönne felénk.

A szemünk azt hiszi, hogy ha egy fénysugár egyenesen jön felénk, akkor az egy távoli tárgytól származik. Ezért azt gondoljuk, hogy az aszfalt délibáb jelenségénél látott fény az út mögötti tárgyakról verődik vissza. De valójában ez a fény az égből származik, és az út közelében többször is megtörik. Ezért úgy tűnik, mintha víz lenne az úton, vagy mintha levegő hullámokat vetne.

Az aszfalt délibáb jelensége csak akkor fordul elő, ha nagy a hőmérséklet-különbség az aszfalt és a fölötte lévő levegő között. Ezért általában csak meleg időben látható, amikor az aszfalt sokkal forróbb, mint a levegő. Ha az aszfalt és a levegő hőmérséklete hasonló lenne, akkor nem lenne elég nagy a levegő sűrűség-különbség ahhoz, hogy megtörje a fényt.

Az aszfalt délibáb jelensége egy érdekes optikai csalódás, amelyet sokan látnak nyáron. Bár nem veszélyes, de fontos tudni róla, hogy ne tévesszük össze valódi vízzel vagy más tárgyakkal.

error: Content is protected !!