• 2024.07.13. 16:55

Gyors Aszfaltozás Országosan

Partnereink országosan vállalnak aszfaltozást, rövid határidővel.

Az aszfalt újrahasznosítása

A road worker is dismantling street asphalt and old drainage with a jackhammer

Az aszfaltbeton újrahasznosítható anyag, amelyet helyben és aszfalt üzemekben is visszanyerhetünk és újrahasználhatunk. Az aszfaltbeton leggyakoribb újrahasznosított összetevője a visszanyert aszfaltburkolat (RAP). A RAP-t nagyobb arányban hasznosítják újra, mint bármely más anyagot az Egyesült Államokban. Az aszfaltbeton keverékek szintén tartalmazhatnak visszanyert aszfaltcserepeket (RAS). A kutatások kimutatták, hogy a RAP és a RAS akár 100%-ban is helyettesítheti a szükséges új kőzetrészecskét és aszfalt kötőanyagot egy keverékben, de ez az arány általában alacsonyabb a szabályozási követelmények és a teljesítménybeli aggodalmak miatt. 2019-ben az Egyesült Államokban előállított új aszfaltburkolat keverékek átlagosan 21,1% RAP-t és 0,2% RAS-t tartalmaztak.

Az újrahasznosítás módszerei között szerepel, hogy az újrahasznosított aszfalt összetevőket visszanyerhetik és egy aszfalt üzembe szállíthatják feldolgozásra és felhasználásra új burkolatokban, vagy az egész újrahasznosítási folyamat a helyszínen zajlik. Míg a helyszíni újrahasznosítás tipikusan az utakon történik, és kizárólag a RAP-ra vonatkozik, az aszfalt üzemekben történő újrahasznosítás használhat RAP-t, RAS-t, vagy mindkettőt. 2019-ben becslések szerint 97,0 millió tonna RAP-t és 1,1 millió tonna RAS-t fogadtak el aszfalt üzemek az Egyesült Államokban.

A RAP-t általában az üzemek fogadják be, miután a helyszínen megmunkálták, de a burkolatot nagyobb részletekben is kiszakíthatják és az üzemben apríthatják. A RAP maradványait tipikusan raktározzák az üzemekben, mielőtt beépítik őket az új aszfalt keverékekbe.

A RAS-t aszfalt üzemekben gyártási hulladékként fogadhatják be közvetlenül a cserépgyárakból, vagy fogyasztási hulladékként a szolgáltatási élettartamuk végén.

A helyszínen történő újrahasznosítási módszerek lehetővé teszik az utak felújítását az adott burkolat visszanyerésével, újrakeverésével és helyszíni aszfaltozásával. A helyszínen alkalmazott újrahasznosítási technikák közé tartozik a rubblizálás, a forró helyszíni újrahasznosítás, a hideg helyszíni újrahasznosítás és a teljes mélységű rekultiváció.

error: Content is protected !!