• 2024.06.15. 00:50

Gyors Aszfaltozás Országosan

Partnereink országosan vállalnak aszfaltozást, rövid határidővel.

Betonozás télen: Nehéz, de nem lehetetlen feladat

Construction Spirit Level Tool Instrument on the Raw Concrete Floor. Closeup Photo.

Sokan azt gondolhatják, hogy a betonozás csakis meleg hónapokban, a tavaszi vagy nyári időszakban lehetséges, azonban ez nem teljesen igaz. A betonozás télen is megvalósítható, habár ekkor a munkafolyamat néhány extra lépéssel és odafigyeléssel bővül. A következőkben bemutatjuk, milyen lépéseket kell tenni, ha télen szeretnénk betonozni, és hogy ezen a szélsőséges időszakban is minőségi és tartós eredményt érhetünk el.

Betonozás Télen: Hány Fokig Szabad?

Az ideális levegőhőmérséklet a betonozáshoz +15 fok. A beton maga a kritikus szilárdság eléréséig nem hűlhet +5 fok alá. Tehát, télen betonozni -10/-12 fokig javasolt, ennél hidegebb körülmények között csak fűtött helyiségben célszerű betonozni.

Hogyan Betonozzunk Télen?

  1. Fagyott talajra ne dolgozzunk: A fagyott felületeket először ki kell olvasztani, majd utána kezdhetjük el a betonozást. Ha a fagyott talajra kerül a beton, akkor a jég olvadása után a beton süllyedhet és berepedhet.
  2. Vigyük a segédanyagokat meleg helyre: A segédanyagokat nem szabad hagyni teljesen kihűlni. Az ilyen segédanyagok, mint a vizet, melegíteni kell -5 és -10 fok között.
  3. Növeljük a beton cementtartalmát: 0 és -5 fok között 5%-al, -10 fokig pedig 10-15%-al. A kevesebb vizet tartalmazó beton jobban ellenáll a fagynak, és így biztonságosabban lehet vele dolgozni.
  4. Használjunk szilárdulásgyorsító (fagyásálló) adalékanyagot: Ezek az adalékanyagok segítenek, hogy a betonban lévő cement gyorsabban kössön meg, és a fagy ne lehessen káros hatással a szerkezetre.
  5. Hőszigeteljük a zsaluzatot: Mivel a betonban lévő cement kötése csak +5 fokos anyaghőmérséklet mellett indulhat meg, hőszigetelni kell a zsaluzatot.
  6. Védjük a beton felszínét: A beton felszínét védeni kell a közvetlen hidegtől és a széltől, erre pedig a legjobb megoldás valamilyen hőszigetelő paplan használata.
  7. Télen kerüljük a vizes utókezelést: Fagypont alatti hőmérséklet mellett vizes utókezelést, locsolást nem szabad alkalmazni.

A fenti lépések betartása mellett a téli betonozás is sikeres lehet, és tartós, minőségi eredményt érhetünk el. Ugyanakkor a feladat elvégzését érdemes tapasztalt szakemberekre bízni, hiszen a téli betonozás bonyolultabb és nagyobb szakértelmet igényel, mint a meleg hónapokban végzett munka.

error: Content is protected !!