• 2024.05.20. 10:15

Gyors Aszfaltozás Országosan

Partnereink országosan vállalnak aszfaltozást, rövid határidővel.

Felületzárás az útépítésben

Amikor utakról beszélünk, valószínűleg a legtöbben azonnal az aszfaltburkolatot képzeljük el. Ám az aszfalt csak az egyik része ennek a bonyolult, ámde rendkívül fontos műszaki folyamatnak, amit útépítésnek hívunk. A jó út tartóssága, biztonságos használata, és hosszú élettartama szorosan összefügg a helyes felületkezelési technikákkal, köztük a felületzárással.

Mi a Felületzárás?

A felületzárás olyan technológiai folyamat, amit új aszfaltburkolatú utak építése és meglévő utak karbantartása során is alkalmaznak. A karbantartási célú felhasználás esetén a felületzárás leginkább akkor javasolt, amikor az útromlás folyamatának kezdeti szakaszában járunk. Kisebb repedések megjelenése, a felső aszfaltréteg érdességének csökkenése vagy felületkopás esetén a felületzárás hatékony megoldást kínál.

Hogyan Történik a Felületzárás?

A felületzárás folyamata két lényeges mozzanatból áll: bitumenemulzió-permetezésből és kőszórást. Az átlagosan 1 kg/m2 emulziót gépi permetezéssel viszik fel az útfelületre, majd szűkfrakciójú, 2/4-es vagy 4/8-as zúzalékkal szórják meg 8-12 kg/m2 mennyiségben. Ezt a folyamatot egymás után kétszer ismételjük meg.

Az emulzió egyrészt beszivárog az aszfalt szerkezetébe, erősíti a kötést, másrészt a kisebb repedések kitöltésével növeli a burkolat vízzáró képességét. A zúzalékolás jelentősen javítja az útfelület érdességét, ezzel pedig nagyobb tapadást biztosít a járműveknek, illetve megelőzi a későbbi úthibák kialakulását.

Mire Érdemes Figyelni?

A felületzárási technológia alkalmazása nem minden esetben jelent szakmailag korrekt megoldást. Erősen kátyúsodott, porló aszfaltburkolatoknál valószínűleg új kopóréteget kell már készíteni. A kivitelezőnek gondosan meg kell ítélnie, hogy a felületzárás az adott útfelület felújítása esetén a legmegfelelőbb-e.

Mennyibe Kerül?

A felületzárás 2022-ben általában 1000 – 1500 Ft/m2 közötti árakon kínálták, és 1-2 év garanciát vállalnak rá. Hosszú évekkel képes növelni az útburkolat élettartamát és esztétikailag is sokat javít rajta. De mielőtt döntenénk, mindig vegyük figyelembe az adott útfelület állapotát és igényeit.

A jó út nem csak az aszfaltból és a betonból áll. A felületkezelés, és különösen a felületzárás, létfontosságú része az útépítésnek, és a jó útépítési gyakorlatnak. Az utak karbantartása és megfelelő fenntartása hozzájárul közlekedésünk biz

error: Content is protected !!