• 2024.05.20. 10:32

Gyors Aszfaltozás Országosan

Partnereink országosan vállalnak aszfaltozást, rövid határidővel.

Térkövezési technikák

Az ábrán látható a térkövek beton alapra történő lerakásának folyamata egy keresztmetszeti nézetben. Az ábra szemlélteti a különböző rétegeket az alulról felfelé haladva: tömörített aljzattalaj, vízelvezető célú sóder, betonréteg és a tetején elhelyezett térkövek. A térköveket éppen a nedves betonba helyezik, további kövek pedig készen állnak a lerakásra. A képen egy építőmunkás látható, aki gondosan helyezi el a térköveket, biztosítva a megfelelő illeszkedést és távolságot. A háttérben egy lakóházas környezet részlete látható, kerttel.

Különböző technikák léteznek a térkövezésre, amelyek közül a leggyakoribbak a sóderágyra történő lerakás és a betonra történő lerakás. A sóderágyra történő lerakás magába foglalja a talaj kiemelését, járdaszegély lerakását, sóder és homok rétegezését, és a térkő elhelyezését. A betonra történő lerakásnál a térkövet közvetlenül a betonra helyezik, vagy először egy középállagú betonréteget készítenek, amire a térkövet helyezik.

Sóderágyra Történő Lerakás:

A sóderágyra történő térkövezés egy hagyományos és gyakran alkalmazott módszer, különösen ott, ahol a vízelvezetés és a talaj rugalmassága fontos. Itt van néhány lépés, amelyek részletezik ezt a folyamatot:

 1. Talajkiemelés: Először is ki kell jelölni a térkövezendő területet, majd eltávolítani a felső talajréteget a kívánt mélységig. Ez azért szükséges, hogy elegendő hely jöjjön létre a sóder, homok és a térkövek számára.
 2. Járdaszegélyek Elhelyezése: A járdaszegélyeket a térkövezendő terület határain helyezik el. Ezek nem csak esztétikai funkcióval bírnak, hanem megakadályozzák a térkövek elmozdulását és segítenek megtartani a kialakított formát.
 3. Sóder Réteg Elhelyezése: A talajkiemelést követően egy durva szemcséjű sóder réteget helyeznek el, ami körülbelül 20 cm vastagságú. A sóder jó vízelvezető képességgel rendelkezik, így segít megakadályozni a víz felgyülemlését a térkövek alatt.
 4. Homok Réteg Hozzáadása: A sóder réteg tetejére egy finomabb szemcséjű, simított homokréteget helyeznek, amelynek vastagsága általában 5-10 cm. Ez a réteg segít a térkövek egyenletes és stabil elhelyezésében.
 5. Térkő Elhelyezése: A térköveket a homokrétegre helyezik el. Fontos, hogy a térkövek szorosan illeszkedjenek egymáshoz, de legyenek elegendő távolságban a hőtágulás és zsugorodás kompenzálásához.
 6. Fugázás és Tömörítés: Miután a térkövek a helyükre kerültek, a maradék hézagokat homokkal töltik ki, amelyet aztán lesepernek a térkövek felszínéről. Ezután a térköveket gondosan le kell döngölni, hogy stabilan a helyükön maradjanak.

Ez a módszer ideális a kisebb terhelésű területek számára, mint például kertek, sétányok vagy teraszok, ahol a vízelvezetés és a talaj rugalmassága kulcsfontosságú. A sóderágyra történő térkövezés lehetővé teszi a víz természetes átszivárgását a talajba, ezzel csökkentve a felületi víz felgyülemlését és az ezzel járó problémákat.

Betonra Történő Lerakás:

A betonra történő térkövezés egy másik népszerű módszer, különösen olyan területeken, ahol nagyobb teherbírásra van szükség, mint például autóbejárók, parkolók vagy más, járműforgalom által igénybe vett területek. Itt van néhány lépés, amelyek részletezik ezt a folyamatot:

 1. Alapréteg Előkészítése: Amennyiben nincs meglévő betonfelület, először egy megfelelően tömörített sóderágyat kell kialakítani, ami körülbelül 20 cm vastag. Ez a réteg biztosítja a vízelvezetést és a stabilitást a beton alapréteg számára.
 2. Betonréteg Öntése: A sóderágyra egy középállagú betonréteget öntenek, ami általában 5-6 cm vastagságú. A betonréteg biztosítja a szükséges merevséget és teherbírást a térkövek számára.
 3. Térkő Elhelyezése: A frissen öntött betonba helyezik el a térköveket. Fontos, hogy a beton még nedves és formálható legyen a térkövek elhelyezésekor, mivel így könnyebb a térköveket a kívánt helyre igazítani.
 4. Fix Fugázás: Miután a térkő megszáradt a betonban, a következő lépés a fugák kitöltése. Ez általában egy folyami homok és cement keverékével történik. A fugákat alaposan be kell seperni, majd gyenge vízsugárral be kell permetezni, hogy a fugázó anyag megszilárduljon.
 5. Utómunkálatok és Tisztítás: Az utómunkálatok közé tartozik a cementfátyol eltávolítása a térkövek felszínéről és a terület alapos öblítése, hogy eltávolítsák a maradék cementet és homokot.

A betonra történő térkövezés egy stabil és tartós megoldást nyújt, ami különösen alkalmas nagy terhelésű területeken. Ez a módszer biztosítja, hogy a térkövek ne mozduljanak el vagy süllyedjenek meg a használat során. Emellett a beton alapréteg segít megakadályozni a víz felgyülemlését a térkövek alatt, így csökkentve az erózió és a vízkárok kockázatát.

Fontos Megjegyzések:

 • A sóderágyra történő lerakás ideálisabb kisebb terhelésű területeken, mint például járdák, kertek vagy teraszok.
 • A betonra történő lerakás javasolt nagyobb terhelésű területeken, mint autóbejárók, ahol a beton alapréteg jobban ellenáll a terhelésnek és stabilabb alapot biztosít.
 • Mindkét módszer esetében fontos a megfelelő előkészítés, az alaprétegek megfelelő vastagsága és az alapos tömörítés a hosszú távú stabilitás és tartósság érdekében.

Ezek a technikák lehetővé teszik, hogy a térkövezés megfeleljen a terület specifikus igényeinek, legyen szó akár esztétikai, akár funkcionális szempontokról.

error: Content is protected !!