• 2024.05.20. 10:41

Gyors Aszfaltozás Országosan

Partnereink országosan vállalnak aszfaltozást, rövid határidővel.

Téli útkarbantartás: Miért szórják sóval az utakat?

Several trucks are cleaning the asphalt of parking for cars winter snow background

A téli időszakban gyakran láthatjuk, hogy az utakat sóval szórják, különösen nagyobb havazások és fagyok idején. Bár sokak számára ez csupán a mindennapi élet egy szokásos részének tűnhet, fontos megértenünk, miért van szükség erre a folyamatra.

Az útszóró só elsődleges célja a jég és a hó olvasztása. Az útszóró só segít abban, hogy az útburkolat hőmérséklete ne csökkenjen a fagypont alá, megakadályozva ezzel a jégképződést és a hó felhalmozódását. Az útszóró só, amit általában nátrium-kloridnak (NaCl) nevezünk, alacsonyabb olvadásponttal rendelkezik, mint a víz, ezért megakadályozza a jégképződést még nagyon alacsony hőmérsékleteken is.

A só nem csak a már kialakult jég olvasztásában segít, hanem megakadályozza annak további képződését is. Az útszóró só alkalmazása csökkenti a balesetek számát, növeli az úton közlekedők biztonságát, és elősegíti a zavartalan közlekedést a hideg hónapokban.

A só használatának hátránya, hogy hosszú távon káros hatással lehet a környezetre, különösen a növényekre és a talajra, illetve az autók karosszériájára is. Ezért számos helyen kísérleteznek alternatívák bevezetésével, mint például a szőlőcukor vagy a sajtmaradék alkalmazása.

Összefoglalva, az útszóró só fontos eszköz a téli útkarbantartásban, amely segít a biztonságos közlekedés fenntartásában, még a legkeményebb téli időjárási körülmények között is.

error: Content is protected !!