• 2024.05.20. 11:03

Gyors Aszfaltozás Országosan

Partnereink országosan vállalnak aszfaltozást, rövid határidővel.

Miért fúrnak lyukakat a vadiúj aszfalt utakba?

Couple of laboratory assistants in uniform working with test tubes standing near the analyzer machine in the laboratory

Az újonnan aszfaltált utak friss, sima felületét látva gyakran értetlenül állunk, amikor már rövid időn belül apró lyukak jelennek meg rajtuk. Ennek ellenére ez a folyamat rendkívül fontos, és nem jelent károsodást – sőt, a hosszú távú minőségmegőrzés érdekében szükséges.

Az útépítés során a frissen lefektetett aszfaltot szorosan ellenőrzik, hogy megfelel-e a szabványos követelményeknek. A lyukakat általában a tömörítés, vagy más néven kompaktálás után vágják az aszfaltba. A kivágott mintákat laboratóriumban vizsgálják, hogy a burkolat megfelel-e a tervezési és építési követelményeknek. A vizsgált paraméterek közé tartozik az aszfalt vastagsága, sűrűsége és rugalmassága.

Az ellenőrzéseknek köszönhetően a mérnökök biztosak lehetnek abban, hogy a burkolat képes lesz ellenállni a közúti forgalom által rá nehezedő terhelésnek, és hosszú távon megőrzi minőségét. A vizsgálatok elvégzése után a lyukakat gondosan visszatöltik és újra lezárják, hogy az aszfalt felülete sima és biztonságos maradjon a forgalom számára.

Tehát ha legközelebb lyukakat lát az újonnan aszfaltált úton, ne aggódjon! Ez nem a burkolat károsodását, hanem a minőség fenntartását szolgáló fontos folyamat része. Az ilyen gondos ellenőrzéseknek köszönhetően használhatjuk az utakat biztonságban, és hosszú távon is megőrizhető a minőségük.

error: Content is protected !!