• 2024.05.20. 11:03

Gyors Aszfaltozás Országosan

Partnereink országosan vállalnak aszfaltozást, rövid határidővel.

Az AC-11 aszfalt: tulajdonságok és alkalmazások

Az AC-11 aszfalt egy gyakran használt aszfaltkeverék típus Magyarországon. Ez az aszfaltkeverék kopásálló és nagyon ellenálló az időjárás viszontagságainak. Az AC-11 aszfaltkeverék a kopórétegben használatos, és fokozott igénybevételre tervezett utakon alkalmazzák. Az AC-11 aszfaltkeverék névleges legnagyobb szemnagysága 11 mm, és normál igénybevételre tervezett.

Az AC-11 aszfaltkeverék használata széles körben elterjedt Magyarországon. Az AC-11 aszfaltkeverék használata különösen ajánlott az olyan területeken, ahol nagy a forgalom és ahol a kopás nagyobb terhelést jelent az útburkolatra. Az AC-11 aszfaltkeverék kiváló minősége miatt az utak hosszú élettartamúak és ellenállóak az időjárás viszontagságainak.

Az AC-11 aszfaltkeverék egy nagyon fontos aszfaltkeverék típus, amelyet széles körben használnak Magyarországon. Az AC-11 aszfaltkeverék kopásálló és ellenálló az időjárás viszontagságainak. Az AC-11 aszfaltkeverék használata különösen ajánlott az olyan területeken, ahol nagy a forgalom és ahol a kopás nagyobb terhelést jelent az útburkolatra.

AC-11 Aszfalt Alapvető Információk

Az AC-11 aszfalt egy gyakran használt aszfaltkeverék típus, amelyet általában közúti burkolatok alapozására és kopórétegként használnak. Az AC-11 jelölés azt jelenti, hogy a keveréknek 11 mm a maximális szemnagysága, ami azt jelenti, hogy az aszfaltban található legnagyobb szilárd részecskék mérete 11 mm vagy annál kisebb.

Az AC-11 aszfaltot számos előnye miatt választják a közúti burkolatok építésekor. Egyrészt az AC-11 aszfalt kopásállóbb, mint az AC-8 típusú aszfalt, így hosszabb élettartammal rendelkezik. Emellett az AC-11 aszfalt is ellenállóbb az időjárás viszontagságainak, mint az AC-8 aszfalt.

Az AC-11 aszfaltot általában normál igénybevételre tervezik, vagyis olyan utakhoz ajánlják, amelyek nem nagyon vannak kiemelt terhelésnek kitéve. Az AC-11 aszfaltot azonban nem javasolják olyan utakhoz, amelyek nagyon magas terhelésnek vannak kitéve, mivel az AC-11 aszfalt nem elég erős ahhoz, hogy ilyen terhelést bírjon el hosszú távon.

Az AC-11 aszfaltot gyakran használják a közúti burkolatok építésekor, és sok előnye miatt népszerű választás. Azonban fontos megjegyezni, hogy az AC-11 aszfalt csak normál igénybevételre tervezett utakhoz ajánlott, és nem javasolják nagyon magas terheléssel rendelkező utakhoz.

AC-11 Aszfalt Előállítása

Alapanyagok

Az AC-11 aszfalt előállításához számos alapanyag szükséges. Az aszfaltgyártás alapanyagai lehetnek ásványi anyagok, bitumen és különböző adalékanyagok. A leggyakrabban használt ásványi anyagok a kő és a homok. A bitumen pedig az aszfalt kötőanyaga, amely lehet természetes vagy módosított bitumen.

Az adalékanyagok segítségével javítható az aszfalt tulajdonsága. Az adalékanyagok közé tartozhatnak például a polimer, a latex, a gumi, a cellulóz, a kátrány és az olaj.

Feldolgozási Folyamat

Az AC-11 aszfalt előállítása során az alapanyagokat először megmérik és összekeverik. Az összekevert anyagokat aszfaltkeverőbe helyezik, ahol a keverést automatikus keverőrendszer végzi. A keverés során az anyagokat magas hőmérsékleten összekeverik, majd hűtőberendezésbe helyezik.

Az aszfaltgyártás során fontos a minőségellenőrzés. A minőségellenőrzés során ellenőrzik az alapanyagok minőségét, a keverési arányokat és a kész aszfalt minőségét is. A minőségellenőrzésnek köszönhetően biztosítani lehet az AC-11 aszfalt megfelelő minőségét és tartósságát.

Az AC-11 aszfalt előállítása nagy precizitást igényel, hiszen az aszfalt minősége nagyban befolyásolja az utak állapotát és élettartamát. Az AC-11 aszfalt kiváló minőségének köszönhetően nagyon népszerű az utépítés és az útjavítás során.

AC-11 Aszfalt Tulajdonságai

Fizikai Tulajdonságok

Az AC-11 aszfalt egy speciális aszfaltbeton típus, amelyet főként közúti felhasználásra terveztek. Ezt az aszfaltkeveréket az aszfaltbeton alap- és kopórétegeként is alkalmazzák. Az AC-11 aszfalt fizikai tulajdonságai a következők:

  • Névleges legnagyobb szemnagyság: 11 mm
  • Sűrűség: 2,4 g/cm³
  • Stabilitás: 12,5 kN
  • Szilárdság: 1,5 MPa
  • Kopásállóság: 1,4 cm³/1000 m

Az AC-11 aszfalt kopásállósága kiváló, ami miatt nagyon népszerű a közúti felhasználásban. Ezen kívül, az AC-11 aszfalt nagyon jó tapadási tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy kiválóan tapad az alapfelülethez.

Kémiai Tulajdonságok

Az AC-11 aszfalt kémiai tulajdonságai is nagyon fontosak, mivel ezek határozzák meg az aszfaltkeverék minőségét és tartósságát. Az AC-11 aszfalt kémiai tulajdonságai a következők:

  • Bitumen tartalom: 4,5-5,5%
  • Kőzúzalék tartalom: 94,5-95,5%
  • Bitumen keményedési pontja: 50-60°C
  • Penetráció: 50-70

Az AC-11 aszfalt bitumen tartalma és keményedési pontja nagyon fontosak, mivel ezek határozzák meg az aszfaltkeverék rugalmasságát és ellenálló képességét az időjárási viszonyokkal szemben. A kőzúzalék tartalma és a penetráció értéke pedig határozzák meg az aszfaltkeverék stabilitását és szilárdságát.

Az AC-11 aszfalt egy nagyon jó minőségű és tartós aszfaltkeverék, amely kiválóan alkalmas közúti felhasználásra. A fizikai és kémiai tulajdonságai alapján az AC-11 aszfalt nagyon jó kopásállósággal, tapadási tulajdonságokkal, rugalmassággal és ellenálló képességgel rendelkezik.

error: Content is protected !!